Britt Kikkert is nog maar 12 jaar oud, maar heeft al een Europees kampioenschap dressuur gereden. Paardrijden zit dan ook in haar bloed; haar opa heeft zelf een stoeterij en ook haar moeder rijdt paard. “Internationale wedstrijden zijn heel leuk, maar ook vermoeiend.”

Stoeterij

“Mijn opa heeft een stoeterij. Hij fokt veulentjes en mijn moeder beleert ze vervolgens en brengt ze uit op wedstrijd. Ik ben begonnen met het rijden van shetlanders, want mijn opa had toen nog een shetlanderverhuur. Later kreeg ik een superleuke D-pony. Ik kon toen nog helemaal niet goed rijden, maar door het veel te doen werd ik steeds beter. Toen ik 8 jaar was ben ik begonnen met wedstrijden rijden.” Britt zit momenteel in de eerste klas van de HAVO. Daarnaast is ze erg druk bezig met haar paarden. Omdat ze in het nationale kader zit krijgt ze voor belangrijke wedstrijden en trainingen vrij van school, maar dan moet ze wel goede cijfers halen. “School staat ondanks alles wel voorop.”

Band met het paard

“Het leukste aan de paardensport vind ik de band die je kan opbouwen met je paarden. Mijn paarden zijn echt mijn beste vrienden. Ik vind het heel leuk om samen van alles te doen. Daarnaast vind ik wedstrijden rijden echt heel gaaf.” Britt heeft al een aantal internationale wedstrijden gereden. “De gezelligheid op wedstrijd is heel leuk. Je bent meerdere dagen bezig met het rijden en kan jezelf iedere dag weer verbeteren. Maar het is ook wel heel vermoeiend: na een internationale wedstrijd moet ik weer een paar dagen bijkomen.”

Europees kampioenschap

Afgelopen zomer, tijdens het EK dressuur, was Britt reserve met haar paard Dark Knight Texel. Door een afmelding van een teamlid, kreeg Britt vlak voor het EK te horen dat ze toch mee mocht doen. “Ik kreeg een telefoontje dat ik toch mee mocht naar het EK. Dat vond ik echt supercool! Het was een hele gave ervaring om daar te zijn met alle andere meiden. Omdat ik reserve was had ik geen verwachtingen, maar de proeven gingen eigenlijk allemaal ook heel goed,. De eerste dag reed ik 77%. De tweede dag reed ik mijn beste proef, maar toen schrok mijn paard tijdens de proef van een fotograaf. Daardoor zat ik in de verkeerde galop en had ik uiteindelijk een score van 74%. Nog steeds best wel hoog, maar zonder die fout had ik nog een veel hogere score gehad. De laatste dag reed ik wel weer een goede proef, met 77%. Ik kijk wel tevreden terug op alle drie de proeven.”

Dromen en doelen

“Mijn allergrootste droom is om mee te mogen doen met de Olympische Spelen. Daar droom ik al heel lang van. Op korte termijn wil ik ook met mijn pony internationaal starten en hopelijk mag ik nog meer EK’s rijden.”

Britt Kikkert: “Op internationale dressuurwedstrijden kan je jezelf iedere dag verbeteren”

 

Interview De Manege Bond met Britt