Het Negro hengst veulen uit de prok Animo x Abgar merrie, wat geboren is op 11 april, heeft het een tijdje erg moeilijk gehad. Het is namelijk zo dat we het veulen na de geboorte opvallend traag en rustig vonden!
Hierdoor hield Wim het extra goed in de gaten en had het veulen al een aantal keer getemperatuurd. Op de 5e dag bleek dat het veulen koorts had en Wim belde de dierenarts.

Er werd geconstateerd dat het veulen het Rhesus factor heeft!
Het Rhesus factor is een bloedziekte waarbij het veulen ziek wordt van de antilichamen die in de biest zitten van de merrie. Deze antilichamen breken namelijk de rode bloedcellen van het veulen af. Hierdoor krijgt het veulen steeds minder rode bloedcellen en zal steeds zwakker worden.

Dierenartsen raden aan om zo’n veulen de eerste achtenveertig uur niet bij de merrie te laten drinken, maar deze periode was bij het Negroveulen al voorbij!
Verdere behandeling is een bloedtransfusie en dit is dan ook wat wij gisteren gedaan hebben.

We hebben bloed afgenomen bij O’Partout Texel (TCN Partout x  pref keur prest Nabuur) en ingespoten bij het veulen. Hierdoor komen de goede rode bloedcellen weer terug in het bloed.

Het veulen is van de bloedtransfusie heel erg van opgeknapt en sprong vandaag gelukkig weer door de box!

We zijn blij dat het zo goed is afgelopen en wilde jullie toch even op de hoogte stellen van de afgelopen dagen!

Hierbij een aantal foto’s: