Afgelopen vrijdag, 4 april 2014, stonden er twee merries met een birthalarm om en nog een extra op de camera.

S’avonds ging een van de birthalarms af, maar dit was loosalarm. Ondertussen was de merrie die op de camera stond aan het veulenen en er was sprake van een red back delivery.

Wanneer de placenta te vroeg loslaat, spreken we van een zogenaamde red bag delivery. Hierbij komt niet het vruchtwater, maar de placenta als eerste naar buiten. Bij een red bag delivery heeft de placenta zich al eerder losgemaakt van de baarmoederwand en wil het tegelijk met de vruchtzak en het veulen naar buiten. Omdat er ook nog vruchtwater in de rode zak zit, zal dat echter niet lukken.  De merrie heeft het er moeilijk mee en gaat steeds liggen en weer staan en blijft persen zonder dat het water breekt. Hierbij stopt de toevoer van zuurstof naar het veulen dus er moet snel gehandeld worden.

De zak scheurde we snel open en het leek alsof het veulen nog enigsinds leefde, maar helaas na van alles geprobeerd te hebben mocht het niet baten en is het veulen gestorven.

De moeder was de elite merrie Urieta Texel (Goodtimes x elite sport pref Ladalco), ze was gedekt met de hengst Everdale.